Főoldal Használat Földméréstan Rendezés Védelem RSS

Az üzemmód

2011.10.19. 19:07

Az üzemmód

 

Az üzemmód meghatározza az erdőben alkalmazható erdőfelújítási eljárásokat és a fakitermelés módját.

a) vágásos: az erdőben a véghasználatok rendszeres ciklikussággal követik egymást;

b) szálaló: felújítási kötelezettséget keletkeztető véghasználati fakitermelés nem történik, a faállomány fakészlete állandó, vagy növekszik, és a faállomány összetétele, kor- és térbeli szerkezete változatos, és ezzel a folyamatos erdőborítást szolgálja;

c) átalakító: a fő szakmai cél a vágásos üzemmódról a szálaló üzemmódra való áttérés, ezért minden erdőművelési tevékenységnek és fakitermelési módnak az átalakítást, a folyamatos erdőborításra való átállást kell szolgálnia;

d) faanyagtermelést nem szolgáló: az erdőben fakitermelés legfeljebb kísérleti, erdővédelmi vagy erdőfelújítási céllal folytatható, mivel ott a természeti folyamatok szabad érvényesülése a cél, ami a folyamatos erdőborítást szolgálja.

Új erdő telepítésénél az üzemmódot a faállomány várható szerkezete, fafajösszetétele és a termőhelyi viszonyok alapján erdőrészletenként az erdészeti hatóság állapítja meg az erdőtelepítési-kivitelezési terv jóváhagyásakor. A hatóság az üzemmód megállapításakor figyelembe veszi az erdőtelepítőnek a tulajdonos, illetve közös tulajdon esetén a tulajdonostársak tulajdoni hányad alapján számított 2/3 részének hozzájárulásával tett javaslatát is.

Az erdő üzemmódjának megváltoztatását az erdőgazdálkodó az erdészeti hatóságnál kérelmezheti, amennyiben a tulajdonos, illetve közös tulajdon esetén a tulajdonostársak tulajdoni hányad alapján számított 2/3 része hozzájárult a kérelemhez.

A védett természeti területen lévő erdő esetében a védett természeti területek természetvédelmi kezeléséért felelős szerv természetvédelmi indokból kezdeményezheti az üzemmód megváltoztatását.

Szerző: cervus

Szólj hozzá!

Címkék: rendezés

A bejegyzés trackback címe:

https://cervus.blog.hu/api/trackback/id/tr713315617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása