Fahibák I.
2011.10.19. 15:38
Fahibák
A fahibák - szabályostól eltérő alakot, felépítést, szöveti szerkezetet jelentenek, melyek csökkentik a faanyag használati értékét.
A kitermelt és kereskedelembe, feldolgozásra kerülő faanyag (rönk, fűrészáru) minőségét, felhasználhatóságát – a méretei mellett – elsősorban a különböző fahibák határozzák, meg. A fahiba alatt a normálistól eltérő alaki és szöveti tulajdonságokat értjük, ezek egyrészt a növekedési folyamatokban alakulnak ki, másrészt különböző abiotikus és biotikus károsítások hatására. Ezek a fahibák a keletkezésük módja és morfológiai megjelenésük alapján is nagyon sajátosak, ugyanakkor több fogalom esetében még a szakmai terminológia sem egységes. Így a hazai és nemzetközi fakeresedelemben a legnagyobb gondot a fahibák megfelelő értelmezése okozza.
A fahibák csoportosítása
1. Az élő fán keletkezett fahibák
a. A törzs alaki hibái
- görbeség
- sudarlósság
- tővastagodás (terpeszesség), bordás növés (ormosság)
- villásodás
b. A fatest rendellenes szerkezetéből származó hibák
- évgyűrűhibák: egyenlőtlen évgyűrűszélesség, évgyűrűtorzulás, külpontosság, álévgyűrű
- rostlefutási rendellenességek: csavarodottság, hullámosság, fodrosság, gyantatáska, csomorosság, golyvásodás
- ághelyek hibái: rózsa, kínai bajusz, vakcsomó, tölcsér
- sérülések okozta rendellenességek: benövések
c. Külső hatásokra keletkezett fahibák
- időjárás okozta fahibák: héjaszás, elszáradás, nyomott fa, holdgyűrű, repedések, törés, villámkár, tűzkár
- gombák okozta fahibák: kékülés, korhadás (álgeszt)
- állatok, emberek okozta fahibák: kéreghántás, rovarrágás, emberi mulasztás okozta tűz, sebzés, helytelen erdőművelési beavatkozás
2. A kitermelt faanyagon létrejövő fahibák
- légköri hatások okozta fahibák: vízvesztés okozta repedés
- gombák okozta károk: felületi elszíneződés, kékülés, fülledés, korhadás
- rovarok okozta károsítás: (harmadlagos károsítók rágása) cincérek, kopogóbogarak, farágóbogár-félék, farontó lepkék, fadarazsak
- ember okozta károk: szakszerűtlen fafeldolgozás (beégés)
A fa alaki tulajdonságai
A fa három fő részből áll: gyökérzet, fatörzs, korona. A három rész egymáshoz való viszonya változó.
A három rész viszonyát meghatározza:
– Kor
– Faj
– Termőhely
– Erdőművelési mód
A fák külső megjelenése lehet:
– Sudár (LF, VF)
– Terebélyes
A fák csoportosítása magasság szerint:
– Magas (LF, VF, B, T, CS)
– Középmagas (K, J, NY, H)
– Alacsony (GY, A, É, FÜ)
Az ideális törzs jellemzői
– Egyenes, hengeres alakú, széles, magas törzs
– Egészséges, ágmentes, finom szövet (pl. lombfák 6mm-nél keskenyebb évgy.)
– A törzs hossztengelyében elhelyezkedő korona súlypont
– Megfelelő ágtisztaság
A fa alaki hibái
• Görbeség
– (síkgörbe, térgörbe)
– (öröklött, szerzett)
– Öröklött: pl. VF kard alakú íve. Szerzett: egyenlőtlen fény, hő és szél hatására.
– mérése (a legmélyebb részen)
•
Sudarlósság
– (1cm/fm-től)
• Tővastagodás, ormosság
– (korong alakú, bordás)
– A bordásság oka az évgyűrűszerkezetből, vagy a bélsugarak egyenlőtlen fejlődése okozza.
• Villásodás
– ikertörzs
– (kettős bél)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.