Főoldal Használat Földméréstan Rendezés Védelem RSS

Röviden a nyesésről

2011.11.05. 19:13

 

A nyesés a nemesnyárak erdőnevelésében tölti be a legfontosabb szerepet,  de előfordul  A, ELL és F esetében is.

A nyesés nemesnyár állományokban a faanyag minőségének javítását szolgálja, fenyők esetében viszont az alsó ágörvek eltávolításával teszik könnyebbé, vagy egyáltalán lehetővé az erdőnevelési munkákat.

Az akác nyesése általában 3 m magasságig történik, amelynek célja az ágtiszta törzsek kialakítása már a gyérítések idejére is, de ennek csak akkor van értelme, ha a jó növekedésű állományokban célválaszték termelése folyik. Feltétel továbbá az is, hogy az állomány zárt koronaszinttel rendelkezzen, és akár a befejezett ápolás, akár tisztítás által a törzsszám csökkentésre kerüljön.

A  nyesés három kategóriában történhet:

  • -  a 3. tenyészeti év végéig földről elvégzett nyesés maximum 3 m-ig
  • -  földről végzett nyesés 4,5 m-ig
  • -  mozgó, vagy hordozható állványról végzett nyesés.

Az első nyesés általában a befejezés előtt megtörténik, amikor a szabad állású faegyedek csaknem földig ágas törzseit nyesik fel a kézi szerszámokkal még könnyen elérhető maximum 3 m magasságig. Ezt követően, a műszaki befejezés és a revízió előtt végzik el a második nyesést, amivel 4,5 magas ágtiszta törzset hoznak létre. Ezt a műveletet jelentősen befolyásolja, hogy az első nyesés elvégzésre került-e. Mert ha nem, akkor az elő nyesés munkáját is el kell végezni, másrészt számíthatunk rá, hogy a vékony oldalágak addigra jelentősen megvastagodnak.  A nagyobb magasságig felnyúló munkát némileg kompenzálja, hogy a megtisztítandó törzshossz kisebb, mint az első nyesésé esetében, és az is, hogy erre a korra az állományok jellemzően már átesnek egy tőszámfelező „tisztításon”. 

Magas nyesés alatt azokat a 4,5 m feletti nyeséseket értjük, amelyek állvány nélkül nem hajthatók végre hatékonyan. Ez a művelet az alkalmazandó eszközök és a nagyobb időráfordítás miatt nagyobb költséget is jelentenek és ritkán végzik el ezt a műveletet.

 

Szerző: cervus

Szólj hozzá!

Címkék: művelés

A bejegyzés trackback címe:

https://cervus.blog.hu/api/trackback/id/tr643356613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása