Főoldal Használat Földméréstan Rendezés Védelem RSS

Forrás: Dr. Veperdi Gábor Erdőbecsléstan jegyzete. 

Az esetek többségében komoly gondot okozhat a rögzített távolság a magasságméréskor, mivel könnyen előfordulhat, hogy az adott távolságról nem látjuk jól a fa csúcsát, és nem tudunk pontosan mérni. Ezt a problémát küszöbölhetik ki azok a magasságmérők, amelyek nem igényelnek előre meghatározott mérési távolság(ok)at. A legismertebb – és leginkább elterjedt – ilyen elven működő eszköz: a Christen-féle magasságmérő, amely a hasonló háromszögek elvén működik. E svájci eredetű magasságmérő (1891) használata nem igényli, hogy megadott távolságra álljunk a fától, a méréshez azonban szükség van egy ismert hosszúságú – rendszerint: 4, 5 vagy 7 méteres – rúdra, az úgynevezett bázisrúdra. Síkon és lejtős terepen egyaránt használható. Egyetlen leolvasást kíván. Használata egyszerű és gyors. A műszer nagy előnye, hogy házilag is előállítható (lásd lejjebb).

 

 

Maga műszer egy beosztással ellátott, felül átlyukasztott hosszúkás fémlap, melynek mindkét végén sarokszerű kiszögelés van. A fémlap hosszúsága különböző lehet, a bázisrúd hosszától függően: 30 cm a 4 m-es bázisrúd, illetve 50 cm az 5 m-es bázisrúd esetén. A fémlemezt úgy függesztjük két ujjunkkal, hogy az szabadon felvehesse a függőleges irányt. Ebben a helyzetben addig közelítjük a szemünkhöz, illetve addig távolítjuk el attól, míg az alsó és felső kiszögellés belső élén keresztül a fa tövét és csúcsát látjuk. Ekkor egy pillantást vetünk a fa mellett álló bázisrúd felső végére, és ennek az iránysugárnak a magasságmérő élével való keresztezésében közvetlenül leolvassuk a fa magasságát méterekben.

 

 

 

 

A Christen magasságmérő hátrányai:

– egyszerre három pontot kell egy szemünkkel figyelni, ezért a mérés elsajátításához gyakorlat szükséges;

– 15 méter felett a beosztás egyre inkább sűrűsödik, fokozottabb a hibalehetőség. (E hiányosság csökkenthető a mérőlap hosszának növelésével. Amint említésre került, e magasságmérő egyik nagy előnye, hogy házilag könnyen elkészíthető.

Két méretet kell előre meghatároznunk:

  • – A bázisrúd hosszát. Ez nagymértékben függ attól, hogy általában milyen magas fákat mérünk. Alacsonyabb fák esetén (10–15 m magasságig) elegendő a 2,5–4 m hosszú bázisrúd, ám a 20 m feletti fák esetében célszerű 5–7 m hosszú bázisrudat használni, mivel az ilyen magas fák esetén az alacsony bázisrúd használata fokozottabb hibalehetőséget teremt. A hosszabb bázisrúd mindenképpen nagyobb pontosságot eredményez, ám szállítása körülményesebb, csakúgy, mint a fák közötti közlekedés. Ha mód van rá, célszerű teleszkópos bázisrudat használni.
  • – A magasságmérő műszer hosszát. Minél hosszabb a műszer, annál pontosabb a mérés. Ha viszont túl hosszú vonalzót használunk, akkor magas fák esetén előfordulhat, hogy nem tudjuk olyan távol tartani a műszert, hogy az adott fa teljes hosszában beleférjen a mérési tartományba. Következésképpen: a műszert célszerű annak függvényében megszerkeszteni, hogy főként alacsony, avagy magas fákat mérünk. (Esetleg két műszert készítünk, két bázisrúd használatával.

A műszer skálája az alábbi Excel-táblázattal könnyen kiszámítható:

 

 

 

 

A fenti táblázat 25 m magasságig mérő Christen magasságmérő skáláját számítja ki.

A B1 cellába írjuk a bázisrúd hosszát (méterben), az E1 cellába pedig a vonalzó hosszát (milliméterben), amelyből magasságmérőt akarunk készíteni. Az E oszlopban leolvasott milliméternél kell bejelölni a C oszlopban feltüntetett magasságokat. Ha B1 cellában feltüntetett érték magasabb (6), mint a C2 cellában feltüntetett érték (4), akkor a C és E oszlopból csak ettől az értéktől kell figyelembe venni az adatokat (az adott példa esetén: a 4. sortól).

Szerző: cervus

2 komment

Címkék: rendezés

A bejegyzés trackback címe:

https://cervus.blog.hu/api/trackback/id/tr373268125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsvis 2011.11.21. 11:15:53

Tisztelt Szerző!
Az lenne a kérdésem, hogy a fenti cikkben említett Christen-féle magasságmérő kapható-e valahol?
Köszönettel,
zsvis

cervus 2011.11.21. 21:38:38

Nem láttam sehol, de kartonpapírból elkészíthető otthon is a Christen.

Lehet viszont kapni Silva, Suunto műszereket, pl. itt:

www.grube.hu/143010-hagyomanyos/
süti beállítások módosítása